Tv & Film

The One vs. Soulmates

Така се случи, че в един месец изгледах два сериала, чиято тематика се припокри на 100% – намирането на половинката, която ти е отредена не просто от съдбата, а от генетиката.

Единият сериал, разбира се, е The One на Netflix по едноименната книга на Джон Марс, а другият е Soulmates на AMC, достъпен за нас през Amazon.

Никъде не успях да намеря официално потвърждение, че Soulmates се базирa на същата книга, но е факт, че двете продукции имат абсолютно еднакъв замисъл и разбира се има потресени, гневни хора в туитър, които настояват сериалът да бъде спрян, а хората, участващи в създаването му да бъдат изгорени на клада.

Ако се чудите все пак каква е разликата, че съм отделила време и на двата, тя се състои в това, че докато Soulmates в шестте си епизода разглежда шест различни истории, то The One следва няколко основни сюжетни линии през всичките си осем епизода.

Soulmates

Обичам сериали, в които всеки епизод разказва отделна история. На прима виста се сещам за Black Mirror и Modern Love. И двете са брилянтни продукции, всяка по неиния си начин, но ако някак с въображение събереш двете на едно място получаваш Soulmates.

Има доста нисък рейтинг в imdb – 5.9, който мога да обясня само и единствено с това, че всеки епизод дълбае в теми, които са близки до сърцето на зрителя, но не по добър начин. Сериалът разглежда неудовлетвореността от партньора, чувството, че пропускаш нещо по-добро, това, че си различен и никой никога не те разбира, съмнението, че сиизбрал грешният човек и страхът да останеш завинаги сам.

Така погледнато разбира се, че сериалът ще има нисък рейтинг. Никой не иска да му се напомня за всички тези неща.

Но за какво всъщност се случва в Soulmates? Няколко години напред в бъдещето – 15 ако трябва да бъдем точни, науката прави откритие, че с тест може да намери сродната душа на всеки един човек. Това разбира се всява смут във всякакъв тип отношения – и при щастливите бракове, и при самотниците, при хора, които тепърва ще навлизат в света на връзките и ще търсят своите половинки.

Всеки от един от епизодите отговаря на въпроси като – какво би направил ти ако беше сам? Или женен? Ако беше на 20, 30, 50 години? Ами ако имаш деца от човека, които не е твоята отредена половинка? И какво щеше да правиш ако ти искаш да минеш теста, а партньорът ти не? Или обратното? Или ако решиш, че си щастлив така, както си в момента, как ще избегнеш това, че всичките ти познати и приятели са обсебени от темата за перфекната любов?

Soulmates в шестте си серии ни води на една вълнуваща обиколка из душата на обикновени хора, поставени пред необикновени проблеми. Моят коментар е, че някои от темите бяха прекалено леко засегнати и преживяванията на героите бяха малко посредствени, на фона на това, което можеха да бъдат.

Сезон две e поръчан и се надявам, че в него ще навлезем по-дълбоко в човешките отношения.

За малко да забравя да спомена нещо за каста. Появяват се лица като Сара Снуук, която аз много харесвам от “Наследници”. Бил Скарсгард също е там, за нас е известен като Пениуайз от новата версия на “То” или още по-известен като брат на Александър Скарсгард и Локи от “Викинги”. Пети епизод е чудесен, защото комбинира две а в него виждаме Малин Акерман и Чарли Хийтън – ако не се сещате кой е той – Джонатън от Stranger things.

The One

Преди всичко трябва да отбележим, че това е английска продукция и като всяка английска продукция носи със себе си еднo специфично за англичаните превъзходство. Не мога да определя от къде точно идва, може би е от акцента, може би от сетинга на Лондон, не съм сигурна. Но някак лъха на по-висока класа.

Сериалът проследява основно историята на Ребека Уеб – CEO на MatchDNA, компанията, която предлага днк-а теста, който те свързва с идеалния ти партньор, базиран на генетиката. С многожесто връщания в миналото, преплетени със сюжета в настоящето за 8те си епизода навлизаме в трилър и драма, изпълнена с изненади, предателства и обрати.

Освен историята на Ребека наблюдаваме и няколко по-малки странични сюжета, засягащи двойки, които се озовават в ситуации, които Soulmates развива доста по-подробно.

Все пак, сериалът е интересен и го изгледах на веднъж. Играта на Хана Уейр, която играе главната роля на Ребека Уеб, ме впечатли, защото успява да покаже с лека социопатия характерът, силата и жертвите, които се е наложило героинята да направи, за да постигне целите си. Балансът е представен идеално – между железният изпълнителен директор на успешна компания и жена, която изпитва всичките емоции от страх и ужас до любов и щастие.

Втори сезон все още не е поръчан, което е типично за Нетфликс. Обикновено изчакват малко преди да обявят следващия сезони на продукциите си, като разбира се има и изключения като Alice in Borderland, хорър сериал, който препоръчвам с две ръце.

До колкото успях да разбера книгата приключва там, където свършва последния епизод на сериала, така че ако има втори сезон той ще е с оригинално съдържание, което звучи много вълнуващо, тъй като вратички за продължаване на историята бяха оставени много.

В заключение ако имате нерви да изгледате само един сериал по тази тема аз лично бих предпочела Soulmates, а The One бих прочела книгата. Заредила съм я в киндъла и нямам търпение да стигна до нея.

Soulmates от своя страна бих казала, че е малко по-тъмен, малко по-трогващ и доста успешно цели онези бутони, които те карат да размишляваш върху видяното и да се поставиш на мястото на героите, чудейки се ти как би реагирал.

The One си следва сюжета и разказва история, в която трудно би могъл човек да се припознае.

Май си зависи в какво настроение сте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *