Life,  Uncategorized

Коледни истории с рекламен елемент

Публикувано в списание Мениджър бр. 12, 2020г.

Всяка година от края на ноември телевизионният ефир и онлайн пространството ни заливат с коледни реклами. Не става дума за промоционални видеа, в който можете да научите най-големите намаления на телешки шол или анимационен герой да ви убеждава да отидете в конкретен магазин за детски играчки, а по-скоро за онези коледни истории, които малко или много те докосват и разчувстват. Приказни клипове, в които наистина има история, която има смисъл да бъде разказана и която зрителят следи и се вълнува.

Рекламодател: Waitrose, John Lewis
Реклама: Give a little love
Агенция: Adam&Eve DDB

Christmas 2020 Ad | Give A Little Love | Waitrose & John Lewis

Коледните реклами на John Lewis и Waitrose са отделна категория сами по себе си. Те са нещо, което се чака всяка година с вълнение от рекламната общност.

Премиерата на коледния клип за 2020г. беше на Международния ден на добротата на 13-и ноември с посланието „Дари малко любов“. Кампанията е с кауза – да събере 5 милиона паунда, които ще бъдат дарени на благотворителни организации.

Историята във видеото е създадена от Adam&Eve DDB с цел да вдъхнови зрителите да дарят малко любов на тези около себе си. Използвани са различни похвати – от кинематография, през анимация, CGI и „Claymation” (покадрова анимация с фигури от пластилин). Режисьор е Оскар Хъдсън (създал култовия клип на Radiohead – Lift), а придружаващата песен е на британската изпълнителка Селесте.

Рекламодател: McDonald’s UK
Реклама: Inner Child
Агенция: Leo Burnett

Christmas 2020 | Inner Child | #ReindeerReady | TV | McDonald’s UK

Тази година Макдоналдс ни разчувстваха с великолепна анимирана история за един начумерен тийнейджър, който се опитва да потисне детето у себе си и води вътрешна борба. Майка му, от друга страна, всячески се старае да събуди коледния дух у главния герой. Историята е замислена от самото начало да бъде пресъздадена в анимация, тъй като според създателите това е бил изначално най-добрия подход за да донесат точното количество и вид емоция, който търсят.

Продукцията е изминала доста дълъг път и е създадена изцяло в условията на локдаун в Обединеното кралство с работа само от разстояние. Историята е подсилена с кавър на „Forever Young” на Alphaville е в изпълнение на Беки Хил и внася точните нюанси на емоция, но истинската черешка на тортата, която удря емоционалните струни и на най-закоравялата душа е появата на „вътрешното дете“, в което няма как зрителят да не се разпознае.  Екипът на агенцията си е поставил за цел да разкаже история, с която зрителят ще се свърже на по-дълбоки ниво и наистина е успял.

Рекламодател: Disney
Реклама: From our family to yours

FROM OUR FAMILY TO YOURS | Disney Christmas Advert 2020 | Official Disney UK

Селекцията от коледни анимационни истории (с рекламен елемент) не може да съществува без присъствието на Disney, които тази година развълнуваха целия свят с 90-секундната история за баба, внучка и семейните традиции, които се предават от поколение на поколение. През 1940г. Лола е малко момиченце и получава от баща си плюшена играчка – Мики Маус. През годините, Мики символизира детството на Лола и връзката ѝ с нейната внучка, а в коледната утрин е главен герой в приказна изненада.

Видеото ознаменува и 40-годишното партньорство на Disney с детската фондация Make A Wish. Феновете могат да закупят играчката Мики Маус от видеото от The Disney Store и shopdisney.co.uk, дарявайки 25% от стойността на благотворителната организация.   Песента от рекламата – “Love is a compass” в изпълнение на Griff може да се закупи, като всички приходи от продажбата ѝ до 31.12 отиват за Make A Wish International. Допълнително Disney приканват своите фенове да споделят собствените си коледни традиции в социалните мрежи с хаштаг #LoveFromDisney и за всяко споделено съдържание до 31.12.2020г. ще дарят по един долар (обща стойност до 100 000$).

Рекламодател: Plenty
Реклама: Xmess
Агенция: AMV BBDO

Plenty #Xmess

Прекъсваме серията силно емоционални реклами, които те хващат за гърлото и отронваш поне една сълза, за да видим един хиперреализъм – реклама на домакинската хартия Plenty.

Как се прави коледна реклама на домакинска хартия? С британски хумор. Видеото изглежда като суперзабавна британска комедия – сцена, актьори, саундтрак – всичко е хумористично подбрано и съвършено. Режисьор на клип е номинираният за Emmy Стив Роджърс, а съвсем удачно избраната песен е “Love Hurts” на Nazareth.
Клипът разказва една история за коледния ден – декорациите са си на място, роднините, изтупани в коледни пуловери са налични, общо готвене и вдигане на тостове…
В реалността Коледа е бъркотия.
 Но си е нашата бъркотия. И няма друго място, на което бихме искали да сме.

Рекламодател: Bang & Olufsen
Реклама: Crafting memories since 1925

Crafting Memories — Since 1925 | The Golden Collection | Bang & Olufsen

Тази година Bang & Olufsen отбелязват своята 95-а годишнина с коледен клип, който разказва за това колко важни са спомените и как музиката наистина е саундтракът на живота. Видеото започва с жена, която, разчиствайки кашони с отдавна забравени вещи на тавана на къщата си, попада на плоча, която я връща в детските ѝ години на малко момиченце, когато тя помага на баща си да пусне същата тази плоча. Със зазвучаването на музиката той кани майка ѝ на танц и не след дълго момичето се присъединява към родителите си. В наши дни, жената пуска плочата на “recreated limited edition” грамофон Bang & Olufsen и връща спомените на родителите си за коледни моменти. Песента от рекламата е толкова магнетична, че остава усещане, че е позната отпреди. Всъщност тя е създадена специално за този спот от стокхолмското студио Red Pipe.
Видеото чудесно представя нещата, с които марката е най-известна – устойчивите ѝ продукти, иконичния дизайн и майсторската изработка.

Рекламодател: Gucci
Реклама: Gucci Gift 2020

Gucci Gift 2020

Тази Коледа, Gucci ни връщат със замах в края на 80-те, ранните 90 с коледното си фирмено парти. Кампанията е създадена от творческия директор на марката – Алесандро Микеле, заснета е от канадския фотограф Марк Пекмециян и режисирана от Акинола Дейвис Джинуът. Кастингът е невероятно разнообразен, но всички роли са обединени от нетърпеливото чакане в офиса да стане 5 часа. Когато това се случва, офисните служители „разкъсват корпоративните си воали“ и се впускат в клубно парти. Клипът показва меки, удобни дрехи и одеяла и в същото време – лъскави, ярки пайети и сребристи ръкавици. Музиката е от Alison Moyet с песента Only you, която допълва 80-арския вайб на видеото

Рекламодател: Coca-Cola
Реклама: Christmas 2020
Агенция: Wieden + Kennedy

Coca-Cola Christmas Commercial 2020

Не е Коледа без коледна реклама на Кока-кола и това го знае всеки милениъл. С годините сме свикнали Кока-кола да ни разчувстват всяка година по това време, независимо дали с коледно светещи камиони или пухкави бели мечки. Тази година не е по-различна – емоционалният спот попада точно в целта. Режисираната от носителя на Оскар Тайка Уайтити, историята следва бащата на малко момиченце, който работи на нефтена платформа и който не се спира пред нищо, за да занесе писмото от дъщеря си до Дядо Коледа. Без да влизаме в повече детайли (гледайте я), само ще наблегнем на това, което рекламата ни казва – тази Коледа подарете нещо, което само вие можете да подарите – дали ще е лично, ще е от онези странни телефонни обаждания или кратко съобщение – отделете време за тези, които обичате и са специални за вас.

Рекламодател: Doc Morris
Агенция: Jung von Matt
Реклама: DocMorris Weihnachtsfilm 

Take Care of Yourself | Doc Morris Christmas Advert 2020

Когато правих селекцията за списанието, тази реклама още не беше набрала популярност и не я видях навреме. За съжаление печатните медии не оставят много възможности за допълване на съдържание. В конкурса за реклами, които те разплакват, тази е ултимативния победител. Ако не сте я гледали, вземете си кърпички (най-добре от Plenty) и си я пуснете. БАМ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *