Tv & Film

Queen’s Gambit

Публикувано за пръв път в “ЖЕНАТА Е”, специално издание на списание Мениджър.

Хиляди текстове възхваляват разкошния минисериал на Netflix – „Queen’s gambit” и неслучайно. Извънземно красив филм с великолепен баланс във всеки кадър, който кара очите на зрителя да изпаднат в състояние на космическо умиротворение. За тези, които не са го гледали – спрете да четете тук, защото всичко надолу е пълно със спойлъри.

Защо ролята на Бет Хармън е страхотна женска роля?

В IMDB синопсисът на сериала изглежда така: „9-годишното сираче Бет Хармън е тиха, мрачна и изобщо – незабележима. Докато не започва първата си игра на шах. Сетивата ѝ стават изострени, умът ѝ – ясен и за първи път в живота си тя се усеща в контрол. До навършването на 16, тя вече се състезава в шампионата US Open, но с подобрението на професионалните ѝ умения, изолацията ѝ става по-плашеща, а мисълта за бягство – все по-изкусителна.“ 

Това описание лесно може да подведе, че историята, която „Queen’s Gambit” разказва е класическа история за жена, успяваща в типично мъжка сфера, но за радост на всички, това не се случва. В сериала не е застъпена борбата за равноправие на жените. Ако ви се гледа нещо на тази тема – „Мисис Америка“ (в платформата HBO GO) с невероятната Кейт Бланшет си струва.

Силна главна женска роля може да съществува, без да се налага противопоставяне на патриархата. Няма и клишираната стилистика на „момиче-грозно пате“, но след намеса (фея-кръстница, кралско наследство или друго) става рязко „приказен лебед“, у когото са влюбени всички. Няма и противопоставяне на женски образи на „красива, но не много умна“ и „непривлекателна, но умна и забавна“.

Хармън е свежо участие в доминираната от мъже вселена на антигерои – Дон Дрейпър от „Момчетата от Медисън Авеню“, Тони Сопрано от „Семейство Сопрано“, Уолтър Уайт от „В обувките на Сатаната“.

По същество образът не е на добър човек и не е класически герой, който минава през препятствия, обръща гледната си точка и става коренно различен. Героинята е Дон Дрейпър в женски дрехи – егоистична, егоцентрична, арогантна и донякъде безпардонна, притежаваща суперталант и в същото време – желание за бягство от себе си чрез опиати. Но няма как да я намразим, защото изграждането на характера ѝ е обусловено от средата, в която израства и също така – в нито един момент Бет не подвежда нито останалите герои в сериала, нито зрителя, че е различен човек. Тя е това, което е, през цялото време и никога не влиза в друга роля.

Историята на Бет е до някаква степен степен трагична, но тази нишка от лични катаклизми, сриващи и изграждащи света ѝ отново и отново, е в основата на построяването на биографията на героинята. Майка, която не знае как, а и не желае да се грижи за детето си, липсващ баща, трагичен инцидент, пристрастяване към транквиланти от ранна детска възраст вследствие на попадането ѝ в сиропиталище, където зелените хапчета се раздават вместо бонбони на децата.

Любопитството и случайността срещат Бет с шаха, любовта е незабавна, а талантът ѝ – безспорен. Неслучайно Бет се фокусира толкова в играта на шах – самата тя дефинира 64-те квадрата на дъската като един свят, който може да контролира, в който може да доминира и реално е единствената стабилна среда в живота ѝ. Шахът е единствената котва, която я държи, за да не се пусне по течението на алкохола и опиатите.. За Бет опиатите са лесно бягство от реалността и всеки път, когато се чувства заплашена – тя се обръща към тях. Бет се опитва да избяга от съзнанието си на сираче, което няма нищо на света и когато преживява загуби на единственото място, което смята, че е нейно – шахматната дъска, е логично да потърси бягство в другото ѝ познато място – замъгления ум. С това Бет Хармън наистина много напомня на образа на Дон Дрейпър – успешен рекламист отвън, изоставено дете отвътре, търсещо усещане за сигурност в алкохола.

Образът на Бет Хармън е изграден истинно – нищо в историята на Бет не кара зрителят да усеща фалш в нейното поведение, нито да се скандализира от паденията ѝ, тъй като те са очаквани и естествени за развитието на героинята.

Чистият и праволинеен образ на Бет се проявява и в отношенията ѝ с мъжете – те за нея са още едно оръжие, което да ѝ послужи за основната ѝ цел – да стане още по-добра шахматистка. До момента, в който уменията ѝ надминават техните и биват изоставени като ненужни. За нея са средство, а не цел. В любовните връзки няма усещането за влюбено момиче, защото Бет Хармън не знае какво точно е любов и нищо в нейната биография не показва, че има откъде да научи чувства на любов или привързаност. Тя е възпитавана от майка си да не се доверява никому, най-малкото на мъжете в живота си, а животът ѝ след катастрофата я учи само на това, че рано или късно всеки я изоставя.

В „Queen’s Gambit” героинята е жена, но нищо в нейния образ и вземане на решения не е обусловено от пола ѝ. С напредването в състезанията и съответно – увеличаването на финансовите ѝ възможности, героинята започва да купува повече дрехи и да изглежда много по-женствена от преди, но това е свързано с израстването на нейната самостоятелност, на нейната независимост като шахматист и по никакъв начин не е опит героинята да изневери на себе си и да се превърне в нещо друго, само за да се харесва повече на околните.

Филмът е история за спортна звезда – разказ за свръхталантлив професионалист, чиято звезда изгрява рано на небосклона. Нейната приятелка Джолийн резюмира много добре ситуацията, в която се намира Бет „От толкова време си най-добрата в това, което правиш, че дори не знаеш какво ни е на всички нас, останалите“. 

„Телевизионният“ ефир имаше нужда от нов образ на жена, главна героиня. Образ, който не е обусловен от пола, а е изцяло изграден на общочовешки ценности и пороци; образ, който действа и реагира, както се очаква спрямо характера му, а не спрямо пола му.

Точно за това Queen’s gambit е толкова магнетичен сериал – в него виждаме автентичност на героя, която не знаехме, че ни липсва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *