Tv & Film

Alice in Borderland

За мой срам изключително рядко гледам не-американски продукции. Може би всичко на което съм попадала е било ниско бюджетно или ме е дразнело това, че не разбирам какво говорят или и аз не знам. Но хей, като всичко друго и това идва време да се промени.

Alice in Borderland е продукция на Нетфликс Япония, която не отстъпва по абсолютно нищо на който и да е американски напън за хитов сериал. Дори на места е много повече. Преди малко с огромно удоволствие прочетох, че вече е обявен още един сезон – само две седмици след премиерата на първия, което е огромен успех. И честно, сериалът наистина си заслужава.

Версията на Нетфликс е базирана на едноименната манга, която е излизала в Shōnen Sunday S от 2010 до 2015, а през 2014 -2015 пускат три анимирани епизода, които не съм гледала, но мисля да потърся, за да се обоготя малко и на такъв тип изкуство.

Нехранимайкото Арусу и двама негови приятели се скриват в тоалетна в метрото от полицията и по някакъв странен начин се пренасят в друг свят. Паралелна вселена, в която Токио пустее, улиците са празни и нaоколо няма никой. Търсейки някакво обяснение какво им се е случило тримат пътешественици се озовават в центъра на жестока игра на живот и смърт, където най-сетне срещат една цицореста мадама. От нея вяло получават обяснението, че ако искаш да живееш трябва да играеш играта, а ако не го направиш получваш лазерна лоботомия директно от небето. Завършвайки жив получваш виза за още няколко дни и после трябва отново да се включиш. Ако искаш да оцелееш.

Ще намерят ли Арусу и приятелите му с кого да се съюзят или всички в този паралелен свят на ужасите играят сами за себе си?

Разбира се не искам да ви развлям удоволствието от гледането като ви разкажа цялата история, за това само ще кажа, че сериалът е изпълнен с грозни и гротески сцени, с избори, които нормален човек никога в живота си не би трябвало да се сблъсква. Има нещо в болното удоволствие да го гледаш. Но на фона на всички зомбита, чудовища и сили идващи от други изменения, Alice in Borderland е вълнуващ, нов и свеж. И това, че е на японски го прави дори още по-интересен.

Героите са изградени по прекрасен начин, показвайки техните много пластове чрез премерени ретроспекции, включени точно там, където трябва. В този ред на мисли, не мога да не отбележе, че актьорската игра е на изключително високо ниво – нещо, което въобще не очаквах, когато хвърлях по едно око към телевизора преди да се зарибя да го гледам. Музиката също е чудесна и подбрана изключително точно. Обстановката пък е предадена по едновременно тъмен и призрачен начин, комбиниран с ярки и отчетливи моменти.

Въобще категорично твърдя, че Alice in Borderland е прекрасен сериал и го препоръчвам с две ръце. Надявам се и на вас да ви хареса.

Приключвам, оставяйки трейлърът и се надявам ако послушате съвета ми после да ми кажете дали ви е харесал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *