Tv & Film

DEVS

Достъпен в HBOGo с превода “Тайна разработка” Devs е от онези сериали, чийто сюжет няма абсолютни никакъв смисъл да бъде разказван. Вместо това ще кажа само – Гледайте го!

За да направя някаква ориентация в обстановката все пак – сериалът е Sci-Fi, развива се в сравнително близко бъдеще, където квантовите компютри са факт и зачеква доста силно теорията за множество вселени (йеей).

Devs е красив, мрачен, мистериозен и откровено странен мини сериал, общо 8 епизода. Действието се развива бавно и напоително, разкривайки същността си малко по малко, докато стигне до един очакван, но в никакъв случай разочароващ финал. Атмосферата е злокобна и всеки епизод те държи в напрежение. Напоследък това ми се случва рядко, защото всичко е толкова предвидимо и клиширано. Може би за това толкова много харесах този сериал – той е просто различен.

Темите, които засяга са общо валидни – от лудостта, причинена от мъка по загубата на любими хора, до липсата на контрол върху технологията и начина, по който тя се отразява на модерния човек.

Четох много коментари, които казват, че актьорката игра е много слаба и всички изглеждат като все едно си декламират репликите. Аз не съм склонна да се съглася с това твърдение и според мен абсолютно всичко е премерено и е търсен ефект. От много драматизъм и преиграване този сериал въобще, ама въобще нямаше да има такова въздействие.

И като стана въпрос – Начело на актьорският състав е Ник Оферман, познат най-добре за мен от Parks and Recreation, който тук виждаме в съвсем нова, психопатска светлина. Намирам неговата игра в Devs за брилянтна.

Другото главно действащо лице е Соноя Мизуно, която аз лично не съм забелязвала другаде, но трябва да призная, че тя също се справи прекрасно с доста комплексната роля, която ѝ е дадена.

Алисън Пил не мога да си обясня защо напоследък се появява на всякъде при положение, че има толкова пънчъбъл фейс, но нейната роля винаги тъй или иначе е да гледа тъпо и безлично. Devs не прави изключение, както и Picard между другото.

Последно само ще спомена Карл Глусман, известен за мен до този момент като съпруга на Зоуи Кравиц. Макар и не точно главна роля, той е движещата сила в сериала. Единственият ми коментар към него, тъй като се предполага, че играе руснак, е че можеше да поработи още малко върху начина, по който се изговаря “Сергей” с акцент.

Отговорник за съществуването на този великолепен сериал е Алекс Гарланд, който очевидно има амбицията и способностите да се затвърди като име на на sci-fi сцената.

Оставям ви един трейлър и както винаги чакам да ми кажете дали ви е харесал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *