Life

Занимания по време на Корона

Ще започна с това, че нямам никакво, ама абсолютно никакво намерение да се изказвам по въпроса с вируса. Нито съм лекар, нито някакъв вид специалист и моето мнение няма никакво, ама абсолютно никакво значение. Няма да споделям сълзливи/плашещи/информативни постове по мрежите, тъй като нямам достатъчна експертиза да преценя кое е фейк и кое не.

Това, което ще направя е да си запазя доброто състояние на духа и да спазвам мерките, въведени от държавата, в която живея. И мисля, че всички трябва да го направят независимо дали смятат, че короната е конспирация за сриване на световната икономика или за затриване на възрастната част от населението, а може би тиха война между Щатите и Китай или просто грип. Както и тези на другия бряг: че всички ще умрем, светът свършва и край до тук сме. Просто си стойте вкъщи и се наслаждавайте на времето, което можете да прекарате с близките си. Все някак ще се оправим.

И все пак да си дойдем на думата за занимания по време на Корона карантина

 • Разбира се Netflix, HBOGo, Prime Video – всички онези филми и сериали, които исках да изгледам, но все не намирам време. Е, времето дойде. В момента доглеждам втори сезон на Altered Carbon, а после ще изгледам епизодите на Picard, които съм изпуснала. За след това ще видим, но може би този блог най-сетне ще бъде ъпдейтван, тъй като време бол. Ако се сетите за нещо, което си заслужава моля споделете.
 • Тренировки. За да запазя ума си що годе бистър (до колкото ми е възможно по принцип), а настроението добро, задължително трябва да има някаква физическа активност. Горещо препоръчвам Blogilates, особено за хора, които нямат опит с тренировка в домашни условия. Упражненията са добре обяснени и Каси блещи толкова много глупости, че докато я слушаш не усещаш колко много повторения си направил на дадено упражнение. Не са нужни допълнителни уреди, а само пространство, на което да се развихрите. Важно е да се спортува както за тялото, така и за ума.
 • Четене разбира се. На вълна мемоарни книги на хора, преместили се да живеят в Париж съм. В момента чета The sweet life in Paris от Дейвид Лебовиц, но горещо препоръчвам други две преди това: Love Style Life на великолепната Гаранс Доре и Париж, моя мечта на Кейт Бейтс. Какво по-подходящо време от сега да си ъпдейтенете Goodreads профила? Моят определено има нужда да се стегне. Добавете ме и ми пращайте препоръки, такива приемам по всяко време. Два полезни линка за сваляне на електронни книги: Читанка за български и Gen lib за други езици.
 • Обичайте се. Оставете сериозните разговори за друг път. Не разчитайте времето на карантина да е това, в което ще си изясните отношенията ако случайно напоследък са обтегнати. Извънредното положение и седенето вкъщи може да изнерви дори и най-чил хората. Не си го изкарвайте един на друг, а бъдете заедно срещу стреса. Проявете търпение към любимия и се съобразявайте с нуждите си един на друг. Не се притеснявайте взаимно докато работите от вкъщи. Ако имате нужда затворете се в различни помещения за малко. Правете каквото е необходимо, за да избегнете караници. Те няма да помогнат никому. Е, все пак да напомня, че рожден ден през декември е малко прецакано 🙂
 • Пазарувайте за няколко дни напред. Точно така, за Бога, не изкупувайте магазините. Оставете възможност и на другите хора да оцелеят. Купувайки 10 килограма брашно е много вероятно да оставяте 9 човека без такова за идните дни. Ще оцелеем, магазините ще бъдат зареждани.
 • Не експериментирайте в кухнята. С голяма тъга в сърцето и душата го казвам, но не малко продукти съм изхвърлила заради неуспешни опити за непознати рецепти. В настоящата ситуация това е престъпление. Но далеч не означава да не си отделите време да сготвите някоя хубава и завъртяна, но позната вкусна манджичка.
 • Чувствам се длъжна да го кажа – Спазвайте хигиена. Знаете как, не е нужно да обяснявам. Чудесен момент за подранило пролетно почистване.

Доста често работя от вкъщи, макар и не за такива дълги периоди, а само по ден два в седмицата. Въпреки това съм намерила някакви решения, които са окей лично за мен и сега ще ги споделя, в случай, че някой прецени, че може да му е полезно.

 • Първото и най-важното нещо е ОРГАНИЗАЦИЯТА! Аз лично я правя ден за ден, като сутрин минавам през джира борда и преценявам какво има шанс да бъде рилийзнато в дадения ден. Много рядко се случва екипът ми да не е наясно какви са приоритетите, но ако случайно сме в някакъв такъв крив период им оставям съобщение, което да видят, когато започват (аз ставам в 5, нормално започваме към 10, за това тези неща съм ги свършила много преди работния ден реално да започне).
 • НОН-СТОП комуникация. Моят екип за мениджърите тъй или иначе е ремоут – ние сме в България, те са в Щатите. На локално ниво пък моят екип за мен е римоут – девелопърите ми са в различни градове, а аз съм в офиса само с QAте. Така че ние тъй или иначе сме свикнали да сме постоянно във връзка.
 • ОНЛАЙН СРЕЩИ. Те са два вида – тези, които имаме редовно, и тези, които си правим по между си, за да изясним някой детайл. Намирам за изключително важно нито една среща да не се пропуска, а даже напротив – да се правят по-често. Нещо може да се реши много по-бързо с един 10 минутен кол, отколкото с половин часови писмени обяснения. Work from home политиката обхвана всичките ни офиси във всички точки на света още миналата седмица и от тогава качеството на комуникация се повиши значително благодарение на горното. Официалната препоръка ни е дори да имаме отворен мийтинг за цял ден ако преценим, че има нужда.
 • ПОЧИВКИТЕ са задължителни. Аз лично към 10 ставам от компютъра и правя 30 минутна тренировка, после си забърквам закуска и си я хапвам пред компютъра, за да наваксам ако съм пропуснала нещо за този половин час. Към 1 обявявам обедна почивка и излизам да се разходя с кучето. Много отрезвително и презареждащо ми идва. Разходките също са в списъка с препоръки, който получихме.
 • DOWNTIME. Станете и свършете нещо из вкъщи, пуснете пералня, измийте съдовете като хвърляте по едно око към компютъра. По-добре е отколкото да седите вторачени в екана без да се върши нещо смислено.
 • Последното, което много ми хареса от препоръките, които ни изпратиха: Kids, Life, Dogs, Cats, … It’s life, they will be around. It’s OK if they are on camera or say hi to everyone.

А вие как си планирате ежедневието в обстановка на извънредно положение?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *