Life

Възходът на медиа стрийминг платформите

Стрийминг платформите са нещо прекрасно.

Когато започнах да ползвам Spotify мозъкът ми буквално избухна от възможностите, които услугата предлага. Всичката музика на света срещу 5 евро на месец? Моля ви, вземете ги!

Бях се опитала да ползвам Apple Music по-рано, но тъй като по това време бях Андроид/Уиндолс потребител естествено не ми хареса. Сега вече Spotify-я ми е толкова добре обучен каква музика харесвам, че няма абсолютно никакъв шанс да мина на друго.

Любимото време от годината ми е, когато излезе spotify wrapped. В края на всяка година потребители получават статистика колко музика са слушали, в какви стилове и класацията си за годината, както и се прави автоматичен плейлист с най-слушаното. При мен за 2019 нещата изглеждат така:

Half the Man на Jamiroquai ми е в класациите на най-слушани песни трета година под ред. Много обичам тази песен.

Тъй като навлизаме в 2020 с бодра крачка, очевидно припявайки си Cherry Lips на Garbage, от Spotify ни направиха и класация за десетилетието.

През това десетилетия имах невероятния късмет да отида не на един, а на два концерта на Тимбърлейк.

Индивидуалните планове на Spotify са по €4,99 на месец, а семейните с до 6 потребителя са €7.99 и си заслужават всяка стотинка.

За музика изборът е лесен. Вероятно има и други услуги, освен Spotify и Apple music, но те са най-силният и често ползван избор.

При телевизията обаче войната на стрийминг платформите е в разгара си. Тенденцията е всяка компания, произвеждаща сериали и филми да има своя собствена услуга, което не се отразява никак добре на банковите сметки на потребителите и дори процентът на пиратство, който беше намалял, сега пак се е вдигнал, просто защото за средния юзър е прекалено скъпо да има всичките.

Въпреки това обаче аз не мога да се върна към торентите. До сравнително скоро гледах 20+ сериала и буквално имах график и разпределение кое кога да гледам. Но наистина вече не желая да се занимавам със сваляне, търсене на субтитри, а и стриймването от лаптоп на телевизор ми лази по нервите все повече с всеки неуспешен опит. (ползвам Chrome Cast с Plex, a Plex е ужасно бъгаво нещо.)

Та съм склонна да си плащам малко повече, но да имам комфорта на един клик и просто да се разложа на дивана и да си гледам филмите и сериалите с хубаво качество на телевизора. Услугите, които ползвам в момента са:

  1. Netflix.

Не съм сигурна, че има нужда да разказвам повече за Нетфликс. Оригиналните им сериали като The Crown, Altered Carbon, Mind Hunter и още страшно много говорвят сами за себе си. А документалните им поредици са просто страхотни. Освен техните си продукции поддържат и доста прилична библиотека от хитови сериали и филми.

Ще се ми се да си дадат малко повече зор със субтитрите на български, но пък от друга страна ги разбирам защо не го правят. не е като да сме пазар, който е свикнал да купува.

Имат 3 основни плана : Basic (€7.99) – един девайс. Standard (€9.99) – два девайса и HD качество. Premiun (€11.99) – до 4 дивайса и HD и Ultra HD качество.

2. HBO GO

HBO също изтрепват с оригиналните си сериали като Silicon Valley, Chernobyl, Game of Thornes (разбира се), Little Big Lies и въобще не знам защо тръгнах да ги изброявам при положение, че листът с техни хитови заглавия е много дълъг.

Хубавото на HBO е, че е на българския пазар отдавна и се грижат за него – всеки нов епизод излиза със субтитри, а за мой най-голям ужас анимациите дори са дублирани. Е, слава богу може да се избере език.

Много хубава офертичка са си спретнали с мобилните оператори, така че е много вероятно ако имате мобилен телефон да имате и достъп до HBOGO. Ако в кабелната си имате включен пакет на HBO, то със сигурност имате и достъп до HBO Go. Ако и това нямате цената е €3.99. Които си заслужават от всякъде!

3. Последното, което ползвам мисля е Amazon Prime Video.

Защо? Заради The Marvelous Mrs. Maisel основно. И защото имат всички сезони на Downton Abbey. Но най-хубавият им оригинален сериал се оказа Moden Love, базиран на есета от рубриката със същото име в New York Times. Това е един от най-хубавите и най-човешките сериали, които съм гледала и съм ревала с крокодилски сълзи.

Дали Prime си заслужава парите? 6лв (€2,99) на месец за първите 6 месеца, като след тях става 12лв (€5.99). Не мога да бъда толкова убедена, колкото в предните две платформи. Държа го, защото има всички сезони на Dr. House и Two and a half men, които са ми go-to сериали, когато нямам какво да гледам. Съдържанието на чужди продукции до голяма степен се припокрива с предните две.

Какво очаквам с нетърпение?

Disney Plus разбира се!

Има ли смисъл да го обсъждаме? Вички продукции на Дисни на едно място. StarWars, Marvel… това са едни пари на месец, които ще давам с удоволствие! Disney Plus стъпва в Европа на 30-и Март (много се надявам, че България ще е част от Европа) и цената за сега е $6.99 на месец. (а до тогава The Mandalorian остава единственото нещо, за което се разправям с торенти, съжалявам Дисни, да сте го мислили на време)

HBO Max също се задава

HBOMax би трябвало да стартира през Май 2020 и ще носи със себе си цялото портфолио на Warner Media, HBO и ще има голямо разнообразие от оригинални продукции. Цената се очертава като $12.99/месец

Има още много подобни услуги, но горе долу това е списъкът с тези, които ползвам и ме вълнуват. Hulu май нямат намерение да излизат от Щатите, макар че те пък държат правата за Дарма и Грег, което ми е най-любимия сериал.

Смятам, че споявата на Disney Plus и HBOMax нещата ще се поуспокоят, защото и двете платформи си партнират със студиа, чието съдържание да предлагат.

Ще остане само тъжният въпрос с оригиналните продукции на различните услуги и къде ще можем да ги гледаме, защото никой няма да плаща за 100 услуги, от които да гледа само по един сериал.

При всички положения да ползваш такава услуга е в пъти по удобно, отколкото да пиратстваш.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *