Cook

Пъстърва с коричка от ядки

С това ястие имах големи разправии. Мерките в оригиналната рецепта, която следвах далеч не паснаха на размера на филетата, които имах, но според мен дори и да бяха гигантски пак щяха да ми останат ядки. Използвах ги за пилешки филета след няколко дни и пак останаха, та накрая се видях принудена да ги хвърля.

Вече споменах, че до скоро не ядях риба, така че търсих рецепта, която да прикрие вкуса и миризмата. Пъстървата е доста любезна за начинаещ рибояд, тъй като се чисти лесно, не мирише кой знае колко и се готви бързо и безпроблемно.

Продукти:

2 цели пъстърви или 4 филета

30грама лешници

15грама орехи

Половин лъжичка морска сол

Лимон – кора и сок

2 скилидки чесън

Прясна мащерка

около 100 мл. зехтин

Видях се в голямо приключение с тази пъстърва, защото в Amuse Bouche ни показаха как се филетира риба и ни набиха в главата никога да не си взимаме филета, защото вероятно са стари.

Въоръжих се с нож, за който си мислих, че е остър и търпение, за което си мислих, че притежавам и почнах да дялкам горката риба от тук и от там. Оказа се че нямам спомен как се филетира риба, ножът ми далеч не е остър, а приятелят ми не случайно твърди, че съм припряна и нетърпелива.

След около час борба все пак успях да изкарам филета от горката изстрадала пъстърва и дори нямаше много фира по гръбнака, но ми се наложи да я чистя с пинсета кост по кост, което вероятно щеше да е много терапевтично ако докато я филетирам не беше станало 10 часа вечерта.

Много обичам кухненския си робот и бях толкова развълнувана, когато си го купих, че човек ще реши, че сам готви. Е, не готви сам, но със сигурност много ми помага, тъй като времето, с което разполагам за готвене след работа е ограничено, защото все пак трябва и да се спи.

Та, взимате ядките, чесъна, предварително настърганата лимонена кора, мащерката и солта – бухате ги в чопъра и ги смилате на пулсации, докато ядките станат на парчета, на които биха ви били приятни за ядене. Аз лично предпочитам да са по-едро, но това е защото се опитвам всячески да прикрия вкуса на риба. Ако ги смелите на прах вероятно ще се получи много приятна хрупкава коричка върху пъстървата.

Разбира се ако нямате кухненски робот или чопър всичко това може да стане в хаванче.

Застилате голяма тава с алуминиево фолио и слагате отгоре лист хартия за печене – така ще си спестите трудното измиване после.

Филетата се слагат с кожата надолу и върху тях щедро се слага сместа от ядки. Поръсват се със зехтин.

Пекат се 15 минути на 160 градуса без вентилатор.

Сервират се топли, като подходяща гарнитура към тях е любимата ми салата табуле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *